top of page

FISIOTERÀPIA RESPIRATÒRIA

La fisioteràpia respiratòria (FTR) és una especialitat de la fisioteràpia dedicada a la prevenció, tractament i estabilització de les disfuncions o alteracions respiratòries, que el seu objectiu general és millorar la ventilació regional pulmonar, el intercanvi de gasos, la funció dels músculs respiratoris, la dispnea, la tolerància a l'exercici i la qualitat de vida relacionada amb la salut (CVRS). Està constituïda per una sèrie de tècniques i procediments especialitzats de valoració diagnostica funcional de el sistema respiratori i per tècniques d'intervenció terapèutica de desobstrucción de les vies aèries, de reeducació respiratòria i de re-adaptació a l'esforç.


El fisioterapeuta respiratori sobre el diagnòstic mèdic realitza un diagnòstic de tipus funcional sobre el qual estableix uns objectius terapèutics i a continuació dissenya un pla específic de terapèutica física per al malalt.
Objectius:

  • Desobstrucción bronquial mitjançant senzilles tècniques manuals per a l'eliminació dels excessos de secrecions (bé per ones de xoc, gravetat o per variacions del flux aeri) en les malalties respiratòries i neuromusculars.

  • Pla de kinesioterapia respiratòria, per a la prevenció i correcció d'alteracions òssies i musculars i l'obstrucció bronquial; afavorir l'expansió del teixit pulmonar col·lapsat (atelectasias, o col·lapse de l'alvèol pulmonar); afavorir el model de respiració normal. Per tot això es realitzen diverses tècniques manuals o instrumentals senzilles.

  • Reeducació a l'esforç. Una vegada que el malalt interioritza els paràmetres ventilatorios normals, i té buidada la seva via aèria de secrecions nocives, se li instrueix i ensinistra en un protocol d'exercicis terapèutics específics per tornar a reeducarlo a l'esforç, això és, perquè pugui realitzar les activitats de la seva vida diària i altres demandes externes cursant amb la menor fatiga i esforç.

bottom of page